Age groups for specific training and focus in youth football

Grupe de vârstă pentru antrenamente specifice în fotbalul juvenil
Dezvoltarea juvenilă începe de la o vârstă fragedă, iar primii pași se fac până la pragul de 6 ani, când majoritatea jucătorilor au acumulat deja primele noțiuni de bază. Sunt 6 faze temporale ale dezvoltării și fiecare dintre acestea pune accentul pe aspecte specifice de joc.

Viteza și flexibilitatea corpului se antrenează între 6 și 10 ani, după care se lucrează intens abilitățile motrice. După vârsta de 11 ani devine important aspectul fizic: forță, viteză cu mingea la picior, anduranță și efort anaerob (efortul de intensitate maximală, de scurtă durată). Grupa de vârsta “dictează” și numărul de jucători de pe teren la antrenamente. Abia după vârsta de 11 ani se poate trece la jocul “oficial” 11 contra 11.

Vârsta de 0-6 ani: reprezintă introducerea în conceptul de “efort fizic”. Mingea este folosită fără restricții, cu pase și șuturi la poartă. Se pune accent pe dezvoltarea individuală a fiecărui copil.

Vârsta de 6-9 ani: abilitățile sunt dezvoltate într-un mod structurat, distractiv și constructiv. Se pun bazele jocului de echipă, dar și înțelegerea execuțiilor tehnico-tactice în jocuri de mini-fotbal.

Vârsta de 9-12 ani: se lucreză mai ales la rafinarea mișcărilor și execuțiilor în faze dinamice. Jucătorii învață cum să se poziționeze atunci când nu se află în posesie sau când se face tranziția dintre faze. Elemente tactice de bază sunt predate și exersate la antrenamente.

Vârsta de 12-16 ani: se lucrează la trecerea către formatul de joc 11 contra 11. Principala preocupare este vizavi de dezvoltarea tehnică și fizică, dar și de partea psihologică a jocului.

Vârsta de 16-19 ani: jucătorul învață să îndeplinească rolul cerut de antrenor, iar competiția pe posturi devine un factor motivant. Se stabilesc țeluri specifice pentru fiecare fotbalist, în funcție de necesitățile acestuia, pentru corectarea slăbiciunilor din joc.

Vârsta de 19+ ani: Devine importantă noțiunea de “victorie” și atingerea scopului final al jocului de fotbal – performanța. Antrenamentele au o intensitate ridicată, dar și un volum consistent, în regimul profesionist al echipelor de seniori.

Leave a Reply